A 14-a Conferință Generală a Uniunii Orașelor Baltice – UBC
28/10/2017
În perioada 24 – 27 octombrie 2017, la Vaxjo, Suedia, a avut loc a 14-a Conferință Generală a Uniunii Orașelor Baltice – UBC, cu tema: Leadership for the future – Cities as Leaders for Global Sustainable Development;
Din partea Asociației TEHNOPOL a participat Ionuţ Mocanu, Director General Executiv, cu o prezentare în cadrul sesiunii Orașele baltice ca lideri ai unei cooperări cuprinzătoare între UE și Marea Neagră, cu atât mai mult cu cât orașul Galați este implicat direct în activitatea Clubului Internațional al Mării Negre, prin subsemnatul, ca Director Executiv al Clubului, alături de primarul municipiului Galați, Ionuț Florin Pucheanu, ca Președinte al Clubului Internațional al Mării Negre.
Conferința a găzduit vorbitori de nivel înalt din regiunea Mării Baltice, precum și implicarea puternică a reprezentanților de tineret din zonă, printre altele.
Ședințele au fost transmise live, înregistrările fiind disponibile și ca videoclipuri la bit.ly/ubc-youtube. Conferința este și cea de-a 25-a aniversare a UBC, fondată în 1991 în Gdańsk.
UBC are 7 comisii de lucru: orașe culturale, orașe incluzive și sănătoase, orașe de planificare, orașe sigure, orașe inteligente și prospere, orașe durabile, orașe tinere. Orașele membre vechi și noi sunt încurajate să contacteze comisiile și să se alăture activităților lor. Comisiile UBC sunt încurajate să caute parteneriate cu alte părți interesate și să participe activ la punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare regională, în special a Strategiei europene pentru regiunea Mării Baltice.
Cu ocazia acestei deplasări, a fost făcut primul pas pentru consolidarea relațiilor între comunitățile de la Marea Neagră și cele de la Marea Baltică. Astfel, au avut loc discuțiile preliminarii pentru încheierea unui parteneriat între cele doua organizații: Clubul Internațional al Mării Negre și Uniunea Orașelor Baltice.
Speakeri:
a) Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului Regiunilor,
b) Lena Ek, consilier principal în cadrul Fundației Mărilor Durabile și fost ministru al Mediului în Suedia,
c) Peter Schenk, Generalul pentru politica regională și urbană, Comisia Europeană,
d) Ionuț Mocanu, Director Executiv Asociația TEHNOPOL Galați
e) Krista Kampus, consilier principal / șef al unității Baltic 2030 la Consiliul Statelor Mării Baltice,
f) Alessandro Cenderello, partener coordonator pentru instituțiile UE la Ernst & Young
g) Shirin Reuvers, Cities Manager la CDP.