GENDER EQUALITY PLAN

Primul zbor ştiinţific cu balon de mare altitudine
17/01/2014

În ziua de 14 Ianuarie 2014, a fost efectuat primul zbor ştiinţific cu balon de mare altitudine. Încărcătură ştiinţifică a conţinut un receptor VLF pentru detecţie de radioamatori precum şi aparatură foto / video pentru documentarea zborului. Urmărirea balonului a fost realizată cu ajutorul unui sistem radio APRS în bandă de 2 metri transmiţând la sol coordonatele GPS, altitudinea, vectorul viteză precum şi temperatura interioară / exterioară şi tensiunea electrică de alimentare a sistemelor de la bord.

Decolarea a avut loc la ora 08:10 AM (ora României), atingând o altitudine maximă de 30995 metri la ora 09:25:44 (ora României). După atingerea altitudinii maxime nacela a revenit la sol fiind frânată cu ajutorul unei paraşute. Aterizarea a avut loc 09:52:42 în partea de Nord-Vest a insulei Ialomiţei. În timpul zborului întregul ansamblu a atins viteze în exces de 210 km/h şi temperaturi de -55 grade Celsius. Datorită vitezei vântului destul de mare (specifice vremii de iarnă) s-a ales o viteză ascensională mai mare pentru a limita dispersia pe orizontală a traiectoriei şi a evita pierderea încărcăturii în Marea Neagră.

Echipamentele s-au comportat foarte bine fiind colectate atât date radio în domeniul VLF precum şi materiale foto/video ce vor fi publicate imediat după prelucrare. Echipa de urmărire a zborului a recuperat nacela şi echipamentele în stare de perfectă funcţionare la aproximativ 2 ore de la aterizare. Întregul zbor a fost realizat cu sprijinul ROMATSA pentru integrarea în traficul aerian al României a evoluţiei balonului. De asemenea, aprobarea ROMATSA a survenit urmare a acordurilor Autorităţii Aeronautice Civile Române şi Statelui Major al Forţelor Aeriene.