Trei proiecte internaționale, cu organizații românești ca parteneri, lucrează la rezilența la climă a regiunii Dunării
28/06/2024
Ziua Dunării, 29 iunie, este data la care a fost semnată în urmă cu 30 de ani Convenția pentru Protecția Fluviului Dunărea. Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din Europa, ocupând 817.000 de kilometri pătrați, curgând prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina), iar bazinul său hidrografic este format din alte 9 ( Elveția, Elveția Italia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Albania și Kosovo).
De la începutul anului 2024, trei proiecte internaționale în cadrul Programului INTERREG Dunăre, cu organizații românești ca parteneri, au lucrat pentru a transforma Bazinul Dunării într-o regiune mai verde, mai adaptabilă și mai rezistentă la climă. Tema Zilei Dunării din acest an este „Apa pentru pace”. Ea subliniază rolul esențial al managementului apei în stimularea înțelegerii, sprijinirea comunităților, durabilitatea mediului și dezvoltarea urbană.
În noile lor proiecte, cele trei consorții internaționale își propun să găsească un echilibru între nevoile umane, sănătatea ecosistemului și rezistența la climă.
Asociația Tehnopol Galați este parteneră într-un consorțiu format din 19 parteneri din 12 țări care dezvoltă instrumente și politici pentru a aborda insulele de căldură urbane. Proiectul Be Ready își propune să ofere autorităților locale și regionale instrumente pentru a identifica insulele de căldură urbane și pentru a înțelege cauzele apariției acestora și consecințele lor asupra sănătății umane, capacității de muncă, consumului de energie și biodiversității. Mai multe despre proiect puteți găsi aici:
https://interreg-danube.eu/projects/be-ready
Facebook: https://www.facebook.com/bereadyprojecteu
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/beready-project
Societatea Română de ornitologie este partener într-un consorțiu format din 15 organizații din 10 țări. Proiectul, denumit RESTORIVER (Living Rivers), își propune să sprijine adaptarea la schimbările climatice în regiunea Dunării, precum și să gestioneze pericolele de mediu la nivel transnațional prin implementarea de soluții bazate pe ecosistem. O activitate semnificativă în cadrul proiectului va fi revitalizarea malului râului Parcului Prista pentru refacerea luncii inundabile seminaturale riverane. Unele dintre măsuri includ îndepărtarea structurilor de beton abandonate, refacerea vegetației riverane ecologice și instalarea de noi facilități multifuncționale (pentru conservarea naturii, în scopuri educaționale și de divertisment). Mai multe despre proiectul RESTORIVER găsiți aici: https://interreg-danube.eu/projects/restoriver
WWF România este partener într-un consorțiu format din 15 organizații din șapte țări. Proiectul ForestConnect își propune să ofere coridoare forestiere rezistente la climă pentru carnivorele mari, permițând animalelor să treacă peste granițele de stat în regiunile din Munții Balcani, Carpați și Munții Dinarici, urmând procesele biologice ale acestora. Mai multe despre proiectul ForestConnect pot fi găsite aici: https://interreg-danube.eu/projects/forestconnect
Urmăriți și alăturați-vă Be Ready, RESTORIVER și ForestConnect în misiunea lor pentru o regiune a Dunării mai durabilă.
Pentru mai multe informații:
Email: office@tehnopol-gl.ro
Societatea Română de ornitologie
Webpage: https://www.sor.ro
Email: office@sor.ro
WWF Romania
Webpage: https://wwf.ro
Email: office@wwf.ro